Beszámolók

A kedvezményezett neve: Úrhidai Tanulókért és Iskoláért Alapítvány

A projekt címe: Egészségünkre!

A szerződött támogatás összege: 20 millió forint

A támogatás mértéke: 100%

A projekt kezdete és tényleges befejezése: 2018. január 1- 2019. december 31.

Projekt azonosító száma: EFOP-1.8.5-17-2017-00179

Az Európai Unió támogatásával valósult meg.

A projekt tartalmának bemutatása: A projekt elején és végén dietetikusunk segítségével felmértük kérdőíves módszerrel tanulóink mindennapos táplálkozási szokásait. A kérdőíveket dietetikusunk kiértékelte és az eredményekről írásban tájékoztatta a szülőket. A felmérés alapján rizikócsoportba sorolt gyerekeknek és szüleiknek személyes csoportos és egyéni tanácsadást tartott a dietetikusunk. A dietetikai konzultációt igénybe vették a közétkeztetésben dolgozók és a pedagógusok is. Tanulóink egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteinek bővítésére iskolai előadásokat tartott dietetikusunk és más táplálkozástudományi szakember elsősorban egészségnapokon, de osztályfőnöki és természettudományos órák keretében is gyakran. A dietetikus több csoportban ismertette az ételek tápanyag tartalmával kapcsolatos információkat. A helytelen táplálkozással összefüggő betegségekről és egészség kockázatokkal is foglalkoztunk. Az NNK és a Gyejó szakemberei, valamint a pedagógusok is átadták ezeket az ismereteket. Az energiaegyensúllyal és az ételek tápanyagtartalmának kiszámításával kapcsolatos játékos feladatokat is adtunk diákjainknak, elsősorban egészségnapokon, főzőszakkörökön, technika órákon, egészséghónapokban kóstolók alkalmával minta étrendeket, mintarecepteket készítettünk és mutattunk be. A konyhai higiéniás ismereteket is fejlesztettük ezeken a foglalkozásokon, amit kiegészített az NNK egészségnapi interaktív előadása, gyakorlata. A konyhai eszközök biztonságos használatát is elsajátították főzőszakkörön és technika órákon, valamint a nyári napközis táborban több alkalommal megrendezett grillpartyn. A helytelen táplálkozással összefüggő betegségeket szintén dietetikusunk ismertette több csoportban, a diabéteszes krízishelyzetek kezelésével és ételallergiával együtt. A diétás igény miatti speciális étrenddel összefüggő ismereteket válogatott kiscsoportokban adta át dietetikusunk.

Változatos szemléletformáló programokat szerveztünk az egészséges táplálkozás és életmód népszerűsítése érdekében. Tájékoztató napokat szerveztünk gyermekeink és családjaik számára. Legnépszerűbbeknek az ételkóstolások bizonyultak, amit egész év folyamán szerveztünk az egészségnapokon és egészséghónapokon kívül a táborokban és a technika órán, főzőszakkörökön elkészített egészséges ételek kínálásával. Elsősorban tábori keretekben látogattuk meg az Úrhidai Gazda Tábort, ahol Gazda-párbajjal, állatsimogatással, bográcsozással, szabadtéri játékokkal töltöttünk egy-egy emlékezetes napot tanítványainkkal. Kirándulásokat is szerveztünk a diákoknak, amelyeken szintén az egészség (hasznos növények, állattartás és házilag készített termékek) kapott nagy hangsúlyt.

Főzőversenyeket is szerveztünk több alkalommal. Egészséges édességekkel vetélkedhettek, sportnapon pedig a tanulók a szülők segítéségével csapatokban főztek, amit pontoztunk is. Több egészséges táplálkozást népszerűsítő fórumot, programot is szerveztünk közismert személyek segítségével, elsősorban sportolók részvételével: Katona Ferenc, Csernus Krisztina, Damsits Krisztián, Csabai Réka, Berecz István és Újvári Georgina, valamint Damniczki Balázs mesterszakács és Majzer Mária protokollszakács segítségével.

Egészségnapokon változatos kézműves foglalkozásokat és vetélkedőket szerveztünk megvásárolt anyagokból és eszközökből. Nagyon népszerű volt a zöldségszobor és szendvics készítő verseny, de ügyesen alkottak agyagból is. A megvásárolt játékokat eszközöket a gyerekek szívesen használták főző szakkörön, egészségnapokon, az egészséges táplálkozásról szóló könyveket pedig még a tanórák közötti szünetekben és külön foglalkozáson is forgatták.  Tanórákon az iskolai emeltágyású tankerteket kialakítottuk, amit a felsősök technika óra keretében gondoznak. Az egyes osztályok más-más ágyásokért felelősek. Gyümölcskínáló és salátabárt is működtettünk mindkét évben a gyerekek legnagyobb örömére. Szívesen kóstolták a különböző akár egzotikus gyümölcsöket is és a készített turmixokat. A pályázat ideje alatt dietetikust tudtunk foglalkoztatni, akihez a gyerekek, tanulók, pedagógusok is egyaránt fordulhattak tanácsért. Az udvarra ivókutat is telepítettünk, amelyet kulacstöltésre is használhattak a gyerekek.

Bővebb információkat az alábbi link aloldalain olvashatnak: https://altisk-urhida.edu.hu/meno-menzak/

Az infoblokk az alapítvány saját honlapjának hiányában iskolánk honlapján jelenik meg .