Beszámoló 4. mérföldkő

Beszámoló A Menő menza program Egészségünkre! című projektjének negyedik mérföldkővéig elvégzett feladatokról

  1. Szervezési feladatok

A 4. mérföldkő sok feladatot hozott számunkra. A korábbi elszámolások lehetőséget adtak arra, hogy új programokkal is kiegészítsük a projektet. A pénzügyi vezetővel, az ÚTI Alapítvány munkatársaival ötletbörzét tartottunk, hogy milyen módon és mivel egészülhetne ki a projekt. A fő szempont a gyerekek érdeklődésének fenntartása, ismereteik bővítése színes, játékos, élvezetes formában. A vállalt feladatokat teljesíteni tudtuk és kiterjesztettük olyan tevékenységekre, mely hosszútávon a projektcélok fenntartását segítik. A projektfüzetben található receptgyűjtemény tanulóink válogatása, melyet a főzőszakkör tanáraival és a dietetikus javaslatai alapján állítottak össze.

A kirándulásoknál a buszok biztosítása nem mindig volt zökkenőmentes, a szeptemberi időszakban a sok megrendelő miatt előfordult, hogy három különböző cégtől tudtuk csak az adott programra a buszokat lefoglalni. Szerencsére nem ez volt a jellemző.

  1. Beszerzések

A legjelentősebb eredmény, hogy egy jól működő, a gyermekintézményekben elhelyezhető ivókutunk végleges beépítésre került. A kiválasztásnál szempont volt, hogy a készülék rendelkezzen ÁNTSZ engedéllyel, mert ezáltal az engedélyeztetés költségét és ügyintézését megspórolhattuk. Az ivókút rendelkezik az ivófejen kívül kulacstöltőcsővel. Iskolánk nagy hangsúlyt fektet a tanulók rendszeres és kiegyensúlyozott vízfogyasztására. A bekötéssel, szereléssel járó költségeket az Alapítvány más forrásból fedezte.

Beszerzéseink sorrendjében célunk az volt, hogy mielőbb tudjuk a gépeket, konyhai, kerti eszközöket, könyveket, játékokat használni. Két esetben adódott garanciális problémánk, mindkettő megoldódott.

Folyamatos teendőnk az ételek készítéséhez és kóstoltatáshoz szükséges alapanyagok beszerzésével voltak. Megpróbáltunk sokféle, különleges kóstolóval kedveskedni tanulóinknak. A kedvező pénzügyi helyzet lehetővé tette az egzotikus gyümölcsök, különleges sajtok, a tradicionális eljárással készülő szürkemarha felvágott, a vegán vagy paleo ételek ízének megismertetését. Az ételintoleranciában szenvedő tanulók mindig kaptak számukra is fogyasztható alternatívákat, hogy ne kerüljenek hátrányba ebben a programelemben sem.

  1. A táplálkozási tanácsadó, diákétkeztetés

A táplálkozási tanácsadónk szaktudása, jó kommunikációs készsége hamar kiderült. Rendszeresen tanácsadásokat és előadásokat tartott a tanulóknak és a szülőknek, – csoportos és egyéni beszélgetések formájában.

Jó kapcsolatunk az iskolai gyermekétkeztetés vezetőjével töretlen maradt, felhasználta a dietetikus, később a táplálkozási tanácsadó ötleteit, beépítette a gyerekek étkezésébe. Az iskolai étrend mintaszerű, igényes és változatos, a gyümölcsök minden nap jelen vannak valamilyen formában az étkezésben.

A főzőszakkörön és tanórákon kívül más foglalkozásokon is kiemelt szerepet kapott az egészséges táplálkozás.

4.Programok

A projektprogramok megvalósításánál fontos volt, hogy az iskola életébe illeszkedjen. Emiatt néha egyszerre, máskor kisebb csoportokban történtek meg a kirándulások.

A tanév végén vett részt tanítványaink egy csoportja a gazdatáborban, emellett a napközis tábor egy-egy napját is a közös főzésnek szenteltük. Célunk az egészséges ételkészítési technikák megismertetése és a változatos zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése volt.

Sok jó ötlet érkezett a kollégák és a szülők részéről.

Jól működik az iskolai tankert gondozása, sok termék került onnan a tanulók étkezésébe. A nyári kertgondozás felnőtt segítséggel valósult meg.

Rendkívül jól tudjuk használni a projekt során beszerzett eszközöket a tanórákon, rendezvényeinken.

Az Egészségnap számtalan lehetőséget kínált a projekt céljainak megvalósítására. A falu rendezvényein Menő menza pontok felállításával népszerűsítettük tevékenységünket. Megjelentünk szeptemberben az Európai Diáksport Napon, ahol Berecz István (torna és öttusa) VVSI junior szakosztály funkcionális tréner) és Újvári Georgina (torna), táplálkozási és életmód tanácsadó tartottak előadást, és októberben a területi Mezei futóversenyen Csernus Krisztina (válogatott kézilabdás, utánpótlás szakedző) beszélt a tanulóknak a helyes táplálkozás és a sport összefüggéseiről.

A két év alatt több, mint 40 kóstoltatást tartottunk: az ételek és italok a nyers zöldségektől, a magvakon, aszalványokon, gyümölcs- és zöldségturmixokon át egészen a grillezett, főtt, párolt és sütött finomságokig álltak a listán. Híres emberek, sportolók (5), mesterszakács (1), mestercukrász (1), méhészek (3), orvos, védőnő, sőt gyermekvédelmi szakember is megfordult nálunk. Előadásaik során példát adtak a gyerekeknek, beszéltek az egészséges táplálkozásról, az étel tiszteletéről, a testi -lelki betegségek és a táplálkozás összefüggéseiről.

Az üzemek látogatása mellett felkerestünk családi vállalkozásokat, ahol a manufaktúrás termékek készítését tekinthettük meg.

A projekt eredeti vállalásai mellett tudtunk az egészséges táplálkozás témájában online-rejtvényújságot indítani, szakmai feladatgyűjteményt, projektfüzetet összeállítani, tanulmányi kirándulást, vetélkedőket, kiállítást, tematikus mesefoglalkozást és egy közös éttermi étkezéssel összekötött projektzárást megszervezni.

  1. Értékelés

A projekt negyedik szakasza eredményesen zárult, a tervezett feladatokat teljesítettük, a pénzügyi kereteken belül maradva többletfoglalkozásokat, kirándulásokat biztosítottunk a tanulóknak. A közös programok, a megszerzett tudás, az életmódváltás, a helyes táplálkozás igényének kialakítása eljutott a családokhoz, ami pozitív hatással lesz a faluközösségére.

Úrhida, 2020.02.28.

Csatolmányok: